7 ulas bawang merah (dimayang/dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 inch halia (tumbuk lumat)
2 sudu serbuk kari + 2 sudu serbuk cili (bancuh dgn 3 cawan air)
1 kulit kayu manis + 2 kuntum bunga lawang + sikit jintan
3 sudu minyak masak untuk menumis
Dan lauk yg u ollssss nak (Ayam/Daging/Telur/Ikan) Semua boleh. Flexible. haha
(Step 1) Tumis bwg merah + bwg putih + halia sampai kuning2 & naik bau wangi (as usual la kan) + bunga lawang + kulit kayu manis + jintan2
(Step 2) Tuang bancuhan/campuran serbuk kari+serbuk cili+air. Biar sampai mendidih.
(Step 3) Masukkan ayam/daging/ikan/telur mata yg nk dijadikan lauk untuk gulai ni. Sampai lah ayam tu masak, masukkan lah kentang ke, tomato ke, if uollsssssss mahu,okaysss.
Lastly, adjust ikut kepekatan gulai tu mcm yg u ollsss nak. Tambah lah air ke, serbuk cili ke, kari ke...... Oh dont forget to season it with salt.
No comments:
Post a Comment
Hey thanks for the comments ya ;)