Apr 25, 2013

#resipirumah Asam Pedas Ayam yg sgt pedas. Hahahahaa

Assalamualaikum readers ! ;)
Bertemu kembali di ruangan masak2 pondok2 ! Haha.

So ni i nak update sikit lah, salah 1 resipi yg i masak untuk Potluck partehhhhhhh @office.
I cook 2 meals for the party--
1. Asam Pedas Ayam ala Nyonya Terengganu
2. Gulai Asam Tempoyak Ayam bersama Petai

I'll share the recipe ! Tapi mcm biasa lah, semua yg I masak adalah masakan & bahan2 yg ringkas je yg boleh cari bahan2 kat Jusco or even kedai runcit blkg rumah je :)


Bahan2:-
Ayam.
Cili padi segenggam + halia 1 inch + bawang merah  7  ulas + bawang putih 3  ulas +  kunyit 2 cm.
Bunga kantan.
Serai.
Daun kesum.
Asam jawa.
Garam.
Air.


(1) Panaskan minyak masak untuk menumis.Tumis bahan2 yg di blend tadi (cili padi segenggam + halia 1 inch + bawang merah  7  ulas + bawang putih 3  ulas +  kunyit 2 cm) bersama dgn cili giling 1 senduk.

(2) Tumis sampai garing + naik bau.
(3) Masukkan ayam/ikan/udang/sotong/etc. yg nak dijadikan lauk, bersama dgn serai 2 batang.
(4) Masukkan daun kesum. Time ni dah boleh bau sodappppp dah... Hahahaha.

(5) Campurkan 1 mangkuk air asam jawa & bunga kantan.

(6) Masukkan air kalau nak tambah kuah. Adjust ikut kepekatan yg u ollssss nak.
(7) Seasons to taste ! tambah lah garam ke... DONT ADD PAK AJINOMOTO. nanti xsedap. bahaya kan  kesihatan, okeh.
(8) Siap !

Kuah asam pedas ni boleh makan dgn Roti Canai atau Nasi. ikut lah sesedap rasa u ollssss, okeyysss ;)


Love,
I.

No comments:

Post a Comment

Hey thanks for the comments ya ;)